Artikel
En fredag aften i 2015 blev Rene Priyadarshan Beck Bjerregaard og hans ven nægtet adgang til to forskellige natklubber i Odense. De to venner mente, at afvisningerne skyldtes deres mørke hudfarve, og de lagde derfor sag an mod diskoteksejerne på henholdsvis Cafe Kræz og The Gym – det nuværende Nunchi.
I mandags stadfæstede landsretten den dom, som byretten allerede havde afgjort tilbage i 2017: Årsagen til vennernes udelukkelse fra de to natklubber skyldtes netop diskrimination på baggrund af deres udseende.
Retfærdighed sejrer over diskrimination
Ifølge Vibeke Borberg, mediejurist og chef for forskning og viden ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er afgørelsen vigtig:
”Det er den første afgørelse, der tager stilling til diskrimination på grund af hudfarve i nattelivet, og dommen er samtidig meget klar: Der skal være en saglig grund, hvis man ønsker at afvise nogen i døren – og det er dørmændene eller baren, der skal løfte bevisbyrden for det.”
Afgørelsen i sagen betyder samtidig, at der nu er skabt præcedens. Domstolen vil derfor fremover tage hensyn til denne afgørelse, hvis der skal afsiges dom i en lignende sag. Netop dét er Rene Priyadarshan Beck Bjerregaard mest tilfreds med ved sagens afgørelse:
”Fremadrettet vil der nu kunne skabes forbedringer på det her område, og for min ven og mig er det større perspektiv vigtigere end vores egen specifikke hændelse. Dommen vil kunne hjælpe andre, der også bliver udsat for diskrimination. Det bliver ikke nødvendigvis lettere for folk at komme ind på diskoteker, men det bliver lettere for dem at gå i retten med det.”
I Rene Priyadarshan Beck Bjerregaards sag manglede der netop præcedens. Både advokaten i by- og landsretten fortalte ham, at der ikke tidligere havde været lignende sager før, som var blevet vundet, og at dommerne derfor ikke havde noget at sammenligne med. Rene Priyadarshan Beck Bjerregaard fik dermed at vide fra start, at han og vennen ikke sad med en egentlig vinder-sag.
Når afmagt bliver til kamp
Til trods for at Rene Priyadarshan Beck Bjerregaard og hans ven tidligere havde fået at vide, at deres oplevelser ville blive svære at bevise, valgte de alligevel at gå rettens vej:
”Vi tog sagen op, fordi vi egentlig bare fik nok. Vi gad ikke mere. Det var langt fra første gang, det var sket, og det er så irriterende at blive afvist på grund af ens hudfarve. Det giver en følelse af frustration og afmagt, for du føler ikke, at du kan gøre noget. Det er en følelse af uretfærdig behandling.”
Rene Priyadarshan Beck Bjerregaard er ofte selv blevet nødt til at tænke strategisk, når han har været i byen med en gruppe venner, der har minoritetsbaggrund. Han forklarer, at han og vennerne ofte har delt sig op i mindre grupper i køen, fordi det gælder om at sprede sig ud, hvis man vil have størst mulig chance for at komme ind på natklubberne.
Afgørelsens time er kommet
Ifølge mediejournalist Vibeke Borberg vil afgørelsen i sagen forhåbentlig have en positiv indvirkning på diskriminationen i nattelivet, så der fremover vil komme færre situationer, som minder om dem, som Rene Priyadarshan Beck Bjerregaard og hans ven har været udsat for:
”Forhåbentligt sætter afgørelsen spotlys på, at alle skal behandles lige i nattelivet. Dog kan det alligevel ikke udelukkes, at der skal nogle flere sager og domme til, før det virkelig kan mærkes for dem, som diskriminationen i nattelivet går ud over.”
Selvom det endnu er uvist, hvor stor en effekt afgørelsen i sagen har, er Rene Priyadarshan Beck Bjerregaard ikke i tvivl om, at det, at lægge sag an mod de to natklubsejere, var den rigtige beslutning:
”Det har været en lang kamp, men jeg er meget glad for, at vi tog sagen op. Selv hvis vi havde tabt, så havde vi i det mindste gjort, hvad vi kunne. Men selvfølgelig er jeg rigtig glad for, at vi har vundet sagen, fordi det i høj grad handler om retfærdighed.”
Relaterede artikler
Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet
Siden Weekendavisens Katja Kvaale i april måned advarede om stortrivende islamisme på Københavns Universitet har historien skabt overskrifter og vakt røre helt inde på Borgen. Det eneste, det fejlagtige debatindlæg og de tilhørende reaktioner dog har afsløret, er et systematisk svigt over for sandhed og saglighed, skriver studerende Masih Sadat.
‘Vi beder politiet om at flytte dig, hvis du ikke flytter straks’
For en irakisk familie har den positive modtagelse af ukrainske flygtninge betydet, at de nu er blevet tvangsflyttet til et andet asylcenter, hvor livet kun er blevet hårdere for dem.
Feministisk byplanlægning skaber byer, der favner alle – også mænd
For få byrum favner indbyggernes mangfoldighed. Det er et samfunds- og sundhedsmæssigt problem, men løsningen findes allerede, mener byudviklere bag nyt pilotprojekt. Gennem feministisk byplanlægning forpligter man sig nemlig på diversiteten.