Artikel
I forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger er regeringen og Dansk Folkeparti igen begyndt at kridte banen op for et såkaldt paradigmeskift i den danske udlændingepolitik. I forlængelse af det, er regeringen og DF kommet med ni forslag til stramninger, der vil komme til at få konsekvenser for mennesker med krigsflygtningestatus, og derved er flygtet fra generelle uroligheder i deres hjemland.
I gårsdagens Politiken bakker Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, op om forslagene og fortæller, at Socialdemokraterne kan “se os selv i langt det meste“. Denne udmelding vækker vrede hos flere organisationer, der til dagligt arbejde med flygtninges rettigheder. Heribland Michala Clante Bendixen, formand og talsperson for Refugges Welcome i Danmark:
”Det er meget deprimerende at se, at Socialdemokratiet er gået ned ad den vej, og at de mener det alvorligt. Der er ikke nogen vej tilbage. Det er meget langt fra, hvad Socialdemokratiet historisk set har stået for. Det er meget, meget trist. Det gør ikke længere nogen forskel om regeringen skifter, nu hvor flertallet er så bredt”
Mindre integration, mere repatriering
Respons har også talt med Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty International, som er lige så kritisk som Michala Bendixen overfor de foreslåede stramninger:
”Stramningerne gør, at mennesker med midlertidig opholdstilladelse ikke har noget at holde fast i. Dagene bliver formålsløse, og det hele bliver meningsløst. Menneskeligt set er det som om, at politikkerne siger: ”I flygtninge skal passe på, at I ikke kommer til at holde for meget af det her i Danmark, fordi vi tager det hele fra jer igen””
Juul henviser til det første punkt i de foreslåede stramninger, som beskriver, hvordan det nuværende integrationsprogram skal erstattes af et såkaldt hjemrejseprogram. Hjemrejseprogrammet vil betyde, at Danmark skal betragte flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus som mennesker, der blot skal forberedes på at rejse tilbage til det hjemland, som de er flygtet fra. Fokus flyttes dermed fra integration til repatriering.
”Den store bekymring, og det vi frygter mest, er, at de her stramninger kommer til at betyde, at flygtninge i Danmark vil spilde deres tid, deres liv. Man træner dem ikke i at integrere og klare sig i Danmark – man fortæller dem i stedet, at de skal rejse. Selvom tiden går, uden at de rejser. Der bør være klare bindinger på, hvor længe deres liv i Danmark kan være en retningsløs venten i hjemsendelsesposition. Skal de bare sidde og vente på at rejse hjem? Hvor længe skal man leve et ikke-liv?”
Juul forklarer dog, at definitionerne i udkastet endnu er så brede og ukonkrete, at det er svært at vide, hvilke konsekvenser det helt præcist vil komme til at have for flygtningene med krigsflygtningestatus. Først efter at de endelige lovforslag er lavet, er det muligt at vide, hvorvidt de bryder med konventionerne på området. Juul understreger dog, at udkastet under alle omstændigheder er usmageligt.
Respons har forsøgt at få en kommentar fra Mattias Tesfaye. Han har ikke svaret på henvendelserne.
Relaterede artikler
Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet
Siden Weekendavisens Katja Kvaale i april måned advarede om stortrivende islamisme på Københavns Universitet har historien skabt overskrifter og vakt røre helt inde på Borgen. Det eneste, det fejlagtige debatindlæg og de tilhørende reaktioner dog har afsløret, er et systematisk svigt over for sandhed og saglighed, skriver studerende Masih Sadat.
‘Vi beder politiet om at flytte dig, hvis du ikke flytter straks’
For en irakisk familie har den positive modtagelse af ukrainske flygtninge betydet, at de nu er blevet tvangsflyttet til et andet asylcenter, hvor livet kun er blevet hårdere for dem.
Feministisk byplanlægning skaber byer, der favner alle – også mænd
For få byrum favner indbyggernes mangfoldighed. Det er et samfunds- og sundhedsmæssigt problem, men løsningen findes allerede, mener byudviklere bag nyt pilotprojekt. Gennem feministisk byplanlægning forpligter man sig nemlig på diversiteten.