Artikel
For Israel er den 15. maj en glædens dag – det staten selv betragter som uafhængighedsdagen. For palæstinenserne er den 15. maj katastrofens dag, Nakba.
I dag er det 70 år siden, at Israel trodsede FN-planen om at oprette både en israelsk og palæstinensisk stat og, ifølge FN fordrev over 700.000 palæstinensere fra deres hjem. Stadig i dag lever millioner af palæstinensere i flygtningelejre i Gaza og i landene tæt omkring uden statsborgskab, fri- og rettigheder.
I dag samledes omkring 250 mennesker på Gammeltorv i København for at markere mod Nakba. Men demonstrationen blev også til en manifestation mod det brutale vold, som i går blev udøvet af den israelske stat overfor de tusindvis af palæstinensere, der forsøgte at komme igennem grænsen mellem Israel fra Gaza. Aktionen var en del af den syv uger gamle kampagne af demonstrationer mod Israels økonomiske sanktioner mod Gaza. Titusindvis af palæstinensere deltog i manifestationen, og mindst 58 rapporteres døde. Yderligere 2700 palæstinensere er sårede.
Træk ambassadøren hjem til Danmark
Til demonstrationen i København, arrangeret af Palæstina Initiativet sammen med en række palæstinensiske organisationer og Enhedslisten, var der forskellige talere og kunst der behandler Israels fordrivelse af palæstinenserne. Blandt talerne var blandt andet forhenværende udenrigsminister og nuværende medlem af Folketinget for Socialdemokratiet Mogens Lykketoft. En anden taler til arrangementet var Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper, som havde et skarpt krav til nuværende udenrigsminister Anders Samuelsen fra Liberal Alliance. Hun vil trække den israelske ambassadør hjem til Danmark.
“Vi kan rejse den danske stemme højt og stærkt i denne her debat. Vi kan sige når USA’s præsident ignorerer undertrykkelsen af de palæstinensiske folk, ja men så anderkender Danmark den palæstinensiske stat. Når USA flytter deres ambassadør til Jerusalem så trækker vi vores israelske ambassadør hjem.”
Skipper mener at den danske udenrigsminister ikke er handlekraftig nok i konflikten. Enhedslistens politiske ordfører lægger vægt ved at det er tydeligt at konflikten ikke er mellem ligeværdige parter, når demonstrerende mennesker bliver skudt ned:
“Hvis det ikke var blevet klart for alle før, så må det være det nu. Der er tale om en besættelsesmagt der udøver vold og drab mod et undertrykt folk.”
”Meget, meget dybt beklageligt”
Eskaleringen af voldudøvelse ved Gazastriben blev af udenrigsminister Anders Samuelsen kommenteret på som ”meget, meget dybt beklageligt”. Liberal Alliances Samuelsen fortalte Berlingske at han ”opfordrer til at Israel får lavet en undersøgelse af, hvad der er foregået og omfanget af den israelske hærs brug af magt”.
Både Tyskland og Storbritannien vil se en uafhængig international undersøgelse af konflikten, en idé som Alternativets udenrigsordfører Rasmus Nordqvist er tilhænger af. Til Berlingske fortæller han:
“For os er det en international og uvildig undersøgelse. Israel skal ikke undersøge sig selv eller sin egen hær.”
Hvis det var op til Pernille Skipper så ville Palæstina anderkendes og Israel, indtil at overgrebene stopper, boykottes. På Gammeltorv besvarer publikum hendes krav til udenrigsministeren med jubel:
“Besættelsesmagten skal respektere konventionerne, menneskerettighederne, hvis de vil have noget som helst som gøre med handel, med EU, med Danmark. Det er indenfor Anders Samuelsens rækkevidde at gøre noget ved det. Lad os kræve det af ham.”
Relaterede artikler
Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet
Siden Weekendavisens Katja Kvaale i april måned advarede om stortrivende islamisme på Københavns Universitet har historien skabt overskrifter og vakt røre helt inde på Borgen. Det eneste, det fejlagtige debatindlæg og de tilhørende reaktioner dog har afsløret, er et systematisk svigt over for sandhed og saglighed, skriver studerende Masih Sadat.
‘Vi beder politiet om at flytte dig, hvis du ikke flytter straks’
For en irakisk familie har den positive modtagelse af ukrainske flygtninge betydet, at de nu er blevet tvangsflyttet til et andet asylcenter, hvor livet kun er blevet hårdere for dem.
Feministisk byplanlægning skaber byer, der favner alle – også mænd
For få byrum favner indbyggernes mangfoldighed. Det er et samfunds- og sundhedsmæssigt problem, men løsningen findes allerede, mener byudviklere bag nyt pilotprojekt. Gennem feministisk byplanlægning forpligter man sig nemlig på diversiteten.