Artikel
I anledning af FN’s børnerettighedsdag den 20. november lanceredes i går en ny undervisningsportal for landets folkeskoler under navnet flygtningebørn.dk. Formålet er at skabe større forståelse og bedre integration for flygtningebørn i Danmark.
“De seneste år er tusinder af flygtningebørn kommet til Danmark, og de skal i de kommende år indsluses i de danske skoler. Der er derfor brug for at kvalificere og hjælpe lærere og børn i mødet med de nye elever,” udtaler redaktionschef Michael Graversen.
På flygtningebørn.dk er der film, apps og lærervejledninger til alle klassetrin, der behandler stort alle aspekter af det at være barn og være på flugt eller søge asyl. Man kan bl.a. møde Bakri, Jonathan og Zaahra, der fortæller om deres hjemlande, se dokumentarfilm om børn på flugt, være flygtningenævn i et dilemmaspil om asyl og stille spørgsmål direkte til børn i nærområderne – eller bruge app’en Duckling til at skabe mikrohistorier børnene imellem.
Integration starter i klasselokalerne
“Det er i virkeligheden i klasselokalerne, at den væsentligste start på livet i Danmark sker for flygtningebørnene, og det er også her, at danske elever og lærere er i den første kontakt med flygtningebørnene og lærer om deres liv,” udtaler producent på projektet Henrik Grunnet.
”Gennem det varierede indhold fortrinsvis på video er materialet på flygtningebørn.dk med til at skabe den positive integration, som må være i alles interesse uanset politisk overbevisning,” fortsætter han.
Flygtningebørn.dk produceres af Grunnet Film og samarbejder med en række medier og hjælpeorganisationer som Danmarks Radio, Unicef, Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet, Børns Vilkår, Børnerådet, Heartland og SPOR Media.
”Når vi er så mange om dette projekt, så kan vi nå børnene i alle folkeskolens trin, fordi vi tilsammen har så mange platforme og så stort et netværk. Jeg tror, at når vi er færdige med det her projekt, så vil man kunne måle i befolkningen, at det er blevet set og hørt” forklarede direktør i DR Danmark Anne-Marie Dohm til lanceringsarrangement i udkanten af Nørrebro, hvor Respons også deltog.
”Det er det, som det i grunden handler om; at folk får øjnene op for disse børn og unge, der har været på flugt og har brug for vores alles hjælp,” fortsætter hun.
Initiativet støttes økonomisk af Danida, Det Danske Filminstitut og Egmont Fonden.