Artikel
»Jeg er en aktivistisk person, jeg er en passioneret person, og så er jeg en LGBT+-person.«
Sådan præsenterer Daniel Onyango sig selv. Han er rejst til Danmark for at dele sin historie og for at fortælle om situationen i Kenya. Daniel er formand i paraplyorganisationen NYARWEK (Nyanza Rift Valley and Western Coalition), der dækker over 23 LGBT+-organisationer og cirka 6300 medarbejdere, og så er han frontfigur i kampen for LGBT+-rettigheder i Kenya.
Onsdag eftermiddag var Daniel at finde i Operation Dagsværks lokaler på Studiestræde. Hans vej hertil er banet af projektet Tro, Had og Kærlig, der er et samarbejde mellem Sex og Samfund, Operation Dagsværk og de to kenyanske partnerorganisationer NYARWEK og FHOK (Family Health Options Kenya). Projektet støtter unge LGBT+-personers kamp for lige rettigheder i Kenya.
“De tror, det er et valg at være LGBT+”
»Jeg blev motiveret til at være LGBT+-aktivist på grund af miljøet i Kenya, hvor kulturen, religionen og loven ikke er retfærdig overfor LGBT+-personer. De tror, det er et valg at være LGBT+. Sundhedssystemet vil ikke behandle dig. Politiet vil ikke beskytte dig. Du har ikke nogle steder at søge hen.«
Daniel fortæller, at forholdene for LGBT+-personer varierer alt efter ens socioøkonomiske status og geografiske placering i Kenya. Hvis man eksempelvis kommer fra landdistrikterne, så står det langt værre til. Han fortæller talrige historier om bekendte, der har været udsat for stigmatisering, vold og seksuelle overgreb, hvoraf en del har valgt at begå selvmord. Daniels aktivisme er endegyldigt et forsøg på at modkæmpe dette, og skabe en platform og en alternativ vej for dem, der ikke har andre at komme til.
På trods af de mange hårde perspektiver, så understreger Daniel, at der sker kæmpe fremskridt på området, særligt i regionen Kisumu, hvor han selv er fra. Her støtter det lokale sundhedsvæsen eksempelvis op om projektet. I fremtiden planlægger Daniel at stille op til guvernør i selv samme område, hvor hans vision er at repræsentere de marginaliserede i lokalsamfundet.
“”Først skal befolkningen lære at forstå, at LGBT+ ikke kun handler om retten til sex – det handler om retten til kærlighed.””
»Først skal befolkningen lære at forstå, at LGBT+ ikke kun handler om retten til sex – det handler om retten til kærlighed. Vi er ikke helt der, hvor vi eksempelvis kan kæmpe for ægteskab mellem personer af samme køn, men vi kan kæmpe for retten til at udtrykke os selv.«
En hyldest til aktivisme
»Vi synes, det er vigtigt at give en stemme til de personer, der kæmper for at skabe forandring i verden. På trods af at Pride er et rum, hvor fejring er i fokus, så synes vi det er vigtigt at medvirke til et globalt perspektiv og stille skarpt på de steder, hvor kampen for rettigheder er hverdag.«
Sådan fortæller Line Bech Nielsen, der er medarrangør af arrangementet og frivillig i projektet Tro, Had og kærlighed. Line forklarer, hvordan hele projektet er startet nedefra, hvor Daniel er blandt de personer, der har taget de første spæde spadestik i kampen for LGBT+-rettigheder.
Tro, Had og Kærlighed har kørt i tre år nu og foregår primært i regionen Kisumu. Det har fire ben at stå på, som er karakteriseret ved de fire forskellige organisationer. NYARWEK som fortaler- og medievirksomhed, FHOK som adgang til sundhed, Sex og Samfund som organisatorisk vejleder og Operation Dagsværk som sponsor og ungenetværk.
Afvist af den Danske Ambassade
Daniel var ikke den eneste aktivist, der skulle have deltaget i arrangementet. Sex og Samfund og Operation Dagsværk havde også inviteret Elsebah Ooko fra programmet KISLEB (Kisumu Lesbian and Bisexual Group), men hun blev nægtet adgang til landet af den Danske Ambassade.
Sex og Samfund og Operation Dagsværk håber på, at Elsebah for mulighed for at rejse ind i landet i fremtiden.
Relaterede artikler
Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet
Siden Weekendavisens Katja Kvaale i april måned advarede om stortrivende islamisme på Københavns Universitet har historien skabt overskrifter og vakt røre helt inde på Borgen. Det eneste, det fejlagtige debatindlæg og de tilhørende reaktioner dog har afsløret, er et systematisk svigt over for sandhed og saglighed, skriver studerende Masih Sadat.
‘Vi beder politiet om at flytte dig, hvis du ikke flytter straks’
For en irakisk familie har den positive modtagelse af ukrainske flygtninge betydet, at de nu er blevet tvangsflyttet til et andet asylcenter, hvor livet kun er blevet hårdere for dem.
Feministisk byplanlægning skaber byer, der favner alle – også mænd
For få byrum favner indbyggernes mangfoldighed. Det er et samfunds- og sundhedsmæssigt problem, men løsningen findes allerede, mener byudviklere bag nyt pilotprojekt. Gennem feministisk byplanlægning forpligter man sig nemlig på diversiteten.