Artikel
Man kan høre bassen langt op ad Kapelvej. DJ’en spiller tunge beats for en forfrossen forsamling i novemberkulden og –mørket. Der er fest med Selvsving på Kapelvej 44. De har netop afsluttet et forløb med 15 unge.
Selvsving er en frivillig forening på indre Nørrebro, som skaber rammer for, at kvarterets unge kan lykkes som sociale iværksættere. De står blandt andet bag initiativet ”Ideboosteren”, som er en workshoprække og mentorordning på Nørrebro, der har støttet to grupper af lokale unge med at iværksætte deres forretningsidéer: Zalon Youth, en skønheds- og samtalesalon, hvor elleve piger er gået sammen med hver deres evner, og Pancakes4U, en bod, hvor tre unge sælger deres pandekager.
”Vi holder fest for at vise, hvor langt de er kommet”, fortæller Julie Abitz der er en af folkene bag Selvsving. Arrangementet er en afslutningen på et forløb, der har varet siden august, og nu er de unge klar med deres koncepter.
Kapelvej 44, som er et medborgerhus midt på Nørrebro, har dannet den fysiske ramme for forløbet, fortæller Julie Abitz. Her har de unge mødt folk fra lokalmiljøet, ”nogle voksne”, som Julie siger, ”fra et kvarter, der bakker op”. ”Idéboosteren” har nemlig handlet om at give de unge redskaber og et godt netværk til at starte deres forretninger.
Denne aften er der folkekøkken på Kapelvej 44, og der bliver langet frikadeller med stuvet hvidkål og kartofler over disken. Selvsving står for salg af drikkevarer i aften. Børn løber omkring og snakken går omkring bordene.
Pop-up salon med snak
I et lokale ved siden af har Zalon Youth for første gang slået dørene op til deres skønhedssalon. Lokalet er fyldt med piger i alle aldre, der får flettet og sat deres hår – og en gruppe små drenge, der ser måbende til.
”Det er en pop-up salon”, forklarer Amal, der med et smil styrer musikken og fortæller om deres koncept.
Pigerne fra Zalon Youth bor alle i Ågården, lige over for Kapelvej 44. De er mellem 16 og 21 år. De hørte om Selvsving gennem et ungefællesskab i boligkomplekset. I en gruppe af elleve piger kom de til at snakke om, at de alle sammen kunne noget forskelligt.
”Én kan lave fletninger, en anden er god til at lægge makeup og andre kan plukke øjenbryn. Hvorfor udnytter vi ikke det?”
Amal beskriver, hvordan de gennem Selvsving fik deres startbudget på 7.500 kr. og hjælp fra bankrådgiver og ikke mindst mentorer, der har hjulpet med ”ting, vi ville have svært ved”, som Amal siger.
De elleve piger har fordelt rollerne, så seks laver hår og makeup, mens de andre tager sig af andre opgaver, som budget og kommunikation på sociale medier. Deres målgruppe er danseskoler og andre grupper af unge piger – og de er allerede blevet booket til et arrangement på søndag i en lokal pigeklub.
Ambitionen?
”Det er ikke kun at sætte hår. Dialog er en vigtig del af vores koncept”, fortæller Amal.
”Kunden skal føle sig tryg, og der skal være plads til at kunne snakke om alt mellem himmel og jord; burkaer, bander og hvad man laver i sin fritid.”
De andre piger i Zalon Youth er Umaima, Jine, Kainat, Laila, Imaan, Sagal, Muntas, Fen, Aya og Sabrina.
Pandekager er altid et hit
DJ’en spiller stadig i kulden i gården og i et hjørne har Pancakes4U sat deres bod op. Gül vil gerne fortælle om forretningen – ”Er det ok, jeg laver pandekager imens?”
Der er gang i panderne, og det damper og dufter i mørket. Der er kø, og de tre unge arbejder hurtigt.
Gül er 20 år og har slået sig sammen med to venner på 13 om at starte pandekageboden.
”Det er min egen personlige opskrift”, fortæller Gül.
”Jeg elsker at lave pandekager, men andre steder, er de så dyre. Pandekager er altid et hit, og da jeg så, man kunne søge nogle penge tænkte jeg ’hvorfor ikke?’”
Og de vandt pengene – 10.000 kroner til et startbudget, og Gül investerede i pander og blev grebet af stemningen.
”Jeg kender drengene fra området, vi har arbejdet sammen før”.
Drengene tager imod de varme pandekager og fylder dem med nutella og banan til de lækkersultne kunder i kø. Der er travlt, men tid til at diskutere vendeteknik indimellem kunderne.
”De ser gode ud”, siger en ung mand.
”Det håber jeg, de er, jeg har ikke selv nået at smage dem”, griner Gül og langer endnu en færdig pandekage ned af bordet.
Gennem Selvsving fandt Gül ud af, at hun ikke var alene med nogle af de udfordringer, der følger med at starte sin egen virksomhed. Gennem sin mentor har hun ikke bare fået støtte til det praktiske som CVR-nummer og budget, men også vejledning og opmuntring.
Pancakes4U håber at få panderne på en slags vogn, så de selv kan stå for transport rundt i byen.
Der er stadig meget, der skal gøres, men for nu skal der fejres. Gül vinker farvel med paletterne bag panderne.
I talen til festen blev lokalkvarteret opfordret til at bruge de unges forretninger. Har du selv en idé til en forretning på Nørrebro, kan du kontakte Selvsving her.
”Ideboosteren” er støttet af TuborgFonden.
Relaterede artikler
Én fjer blev til islamistisk indtog på Københavns Universitet
Siden Weekendavisens Katja Kvaale i april måned advarede om stortrivende islamisme på Københavns Universitet har historien skabt overskrifter og vakt røre helt inde på Borgen. Det eneste, det fejlagtige debatindlæg og de tilhørende reaktioner dog har afsløret, er et systematisk svigt over for sandhed og saglighed, skriver studerende Masih Sadat.
‘Vi beder politiet om at flytte dig, hvis du ikke flytter straks’
For en irakisk familie har den positive modtagelse af ukrainske flygtninge betydet, at de nu er blevet tvangsflyttet til et andet asylcenter, hvor livet kun er blevet hårdere for dem.
Feministisk byplanlægning skaber byer, der favner alle – også mænd
For få byrum favner indbyggernes mangfoldighed. Det er et samfunds- og sundhedsmæssigt problem, men løsningen findes allerede, mener byudviklere bag nyt pilotprojekt. Gennem feministisk byplanlægning forpligter man sig nemlig på diversiteten.